Герметизація фісур

 

Фісура – це складка, заглиблення, яка находиться між горбиками на жувальній поверхні зуба.

 

germfiss002

Метод герметизації фісур – це  один із найефективніших методів  профілактики карієсу, який проводиться на молочних і постійних зубах.  Він передбачає профілактику карієсу жувальної поверхні молярів шляхом заповнення інтактних фігур та інших анатомічних заглиблень здорових зубів адгезивними матеріалами (герметиками), що перешкоджають контакту зубної поверхні зі слиною, мікрофлорою, зубним нальотом.

 

Навіщо робити герметизацію фісур?

 Відомо, що у віці 5-7 років у дитини починають мінятися молочні зуби на постійні. Перші постійні зуби,  які з’являються в порожнині рота, це перші моляри.

Тільки прорізавшись, постійні зуби мають ще незрілу, слабку, не достатньо мінералізовану емаль ( в ній менше мінеральних речовин), які придають емалі щільність і стійкість до зовнішніх факторів. Вона легко піддається негативним впливам і розвитку карієсу.

 Крім цього, на жувальних зубах, є анатомічні борозди – фісури. У дитячому віці вони особливо виражені.

У таких глибоких фіссурах, легко затримуються  залишки їжі, зубний наліт і мікроби, які у своїй сукупності є основною причиною карієсу.

Так як, у дитини в повній мірі не розвинені навички гігієни порожнини рота, вона не в змозі до кінця вичистити ці глибокі борозди  і в них, як наслідок, розвивається карієс. Ось чому, практично у кожної дорослої людини шості зуби або пломбовані, або покриті коронками, або їх зовсім немає так як зазнали раннього руйнування.

 

Що робить герметик?

 

  • Герметик захищає  емаль фісур, проте не перешкоджає проникненню мінеральних речовин із слини  і подальшій мінералізації емалі.
  • За рахунок високої плинності, герметик заповнює важкодоступні глибокі фісури, роблячи їх рівними і гладкими. До тих пір, поки плівка (герметик) залишається на зубі,  маленькі шматочки їжі і бактерії, які викликають карієс, не можуть проникнути під плівку і зібратися навколо.

 

Коли  краще робити герметизацію фісур?

Найкраще проводити герметизацію фісур відразу після прорізування зуба.

Основною умовою проведення герметизації, є не уражений карієсом зуб.

 

Приблизні терміни герметизації:

 

  • Перші постійні моляри прорізуються в 5-7 років,
  • Премоляри в 9 – 11 років,
  • Другі премоляри  – в 12 – 14 років.

 

      Ця  процедура проводиться і на молочних зубах.

 

На скільки робиться герметизація?

 

Герметики ставляться на 3-4 роки, поки не дозріє емаль зуба(мінералізується), проте він може зберігатись на протязі всього життя.

 

Такий захист зубів (герметизація фісур) корисний людині будь-якого віку, але особливо він  потрібен дітям.

Молочні зуби потребують захисту від карієсу, адже вони виконують функцію “утримувачів місця”.  І часто до 12-го року життя повинні виконувати своє завдання.

Якщо молочні зуби передчасно втрачаються через карієс, то можуть зміщуватись зуби і  виникнути  не правильний прикус. Уникнути цього можна, шляхом  герметизації  фісур.